Fyftjiin en Fierder

Fyftjin en Fierder is een kunstwerk van de hand van Pieter Jan Stallen.

Een project dat begon met het meedoen aan de wedstrijd voor een kunstwerk op de Bonkevaart, uitgeschreven eind 2016 door de Koninklijke Vereniging de Friesche Elfsteden.  Het eindigde bij de beste drie uit een 30-tal inzendingen. Het liet ons sindsdien niet meer los.

 

Het schetsontwerp zie je hierboven. Het werk gaat over historie én toekomst van de Elfstedentocht, heel nadrukkelijk over allebei! Fyftjin en Fierder symboliseert ‘verleden én verlangen’. Daarmee is het een prachtige aanvulling op de twee andere iconische werken langs de route:

• De tegeltjesbrug bij Giekerk waarmee het ‘volkskarakter’ van de tocht wordt gesymboliseerd.
• De ereboog op de Bonkevaart waarmee ‘de enorme prestatie’ van de tocht wordt gesymboliseerd.

Voor de kunstenaar moet Fyftjin en Fierder dan ook halverwege de route komen te staan. Met als mooiste plaats daar: Tjerkwerd.

Om het geweldige verleden – de 15 tochten uit de vorige eeuw – te verbeelden, heeft de kunstenaar gekozen voor silhouetten in stoer cortenstaal:    1 schaatser en 14 toeschouwers. Voor het silhouet van de schaatser is voor de tocht van 1986 gekozen want dat was een wel héél uitzonderlijk jaar: W.A. van Buren, onze toenmalige kroonprins, schaatste mee! Het verlangen wordt verbeeld door het silhouet van een klein meisje dat op de schouders van haar vader in de richting van Parrega kijkt naar wat komen gaat, de toekomst……

Aan alle 6e groepers uit Súdwest-Fryslân is gevraagd met enkele Friese woorden te laten zien wat er in het meisje daar boven op die schouders omgaat. Wat speelt er door haar hoofd. De verwoording die vervolgens door de jury van de 6e groepers op de basisschool De Reinbôge van Tjerkwerd het mooist en sterkst is gevonden, heeft de kunstenaar samen met het silhouet van het famke op de brug van Tjerkwerd verbeeld.