The Beat of Bio

Als onderdeel van een grote herontwikkeling van het Leiden Bio Science Park komt er dwars door het gebied een brede doorgaande voorrangsweg voor fietsers en wandelaars te lopen: de ‘Hartlijn’. Op zoek naar het beste idee om zowel de identiteit van deze Hartlijn als die van het park als geheel te versterken schreef de Gemeente Leiden een ontwerpwedstrijd uit. Onze inzending ‘The Beat of Bio’ mocht niet in de prijzen vallen, maar werd wel geselecteerd voor de short-list van beste ideeën. We zien dat laatste maar als doekje voor het bloeden…

 

The Beat of Bio

Vanaf het Gorlaeus, het hart van de campus, meanderen langs de Hartlijn een dieprode slagader en diepblauwe ader. Vaak net even boven de grond, dicht bij elkaar of -als in het lichaam- iets uiteen. De bedrijvigheid op het Leiden Bio Science Park zal ermee te zien zijn: hoe meer weggebruikers op de Hartlijn, hoe hoger de hartslag. Verkeersader in letterlijke zin!

De aderen worden vormgegeven met gekleurde half-transparante bovengronds of half in de grond gelegen buizen (diameter ca. 250mm) met daarin ledverlichting. In de slagader zal de hartslag zichtbaar zijn als stromende en oscillerende rode gloed. Drukte op het Bio Science Park wordt op de Hartlijn vastgesteld met infrarood-detectie. Aderen zullen over maximaal de helft van het traject te zien zijn: blijvend boeiend. Ligging en verschijningsvorm van de aderen kunstzinnig ontworpen, afgestemd op lokale elementen en landschappen. Daarnaast kunnen bedrijven en instellingen op verzoek met een eigen vertakking op de The Beat of Bio worden aangesloten, als heuse organen van het Bio Science Park!

De aderen worden vervaardigd uit duurzaam, onderhoudsvriendelijk en vandalismebestendig kunststof. Modulair opgebouwd: deeltrajecten aan elke straatzijde eigen voeding en draadloze communicatie tussen verlichting en detectie (adressable RGB-ledstrips; Single Board Computer).